Scherven


Nazaten van foute Nederlanders over hun familieverleden

Het boek Scherven schreef ik naar aanleiding van de vele reacties uit het hele land op mijn roman Porselein gebaseerd op het leven en de daden van mijn grootvader, die in de Tweede Wereldoorlog voor de foute kant had gekozen. De meeste reacties waren van mensen die net als ik een ‘fout’ familielid hadden. Hun verhalen waren erg herkenbaar – niet alleen als ze vertelden hoezeer ze zich schaamden, maar ook als het ging over hoe opgelucht ze waren eindelijk open te kunnen zijn over hun verleden. Daarom besloot ik nog een boek te wijden aan het onderwerp. 


In Scherven vertellen nazaten van foute Nederlanders over hun familieverleden. Over de keuzes van hun ouders. Over het ontkennen of verstoppen van een belangrijk deel van hun familiegeschiedenis. Over de identiteitsproblemen en de periodes van isolement en eenzaamheid. Over de noodzaak die ze voelen om het verleden tot op de bodem uit te zoeken. Over de loyaliteit naar de familie en over het gevoel verstrikt te zijn in een verleden dat niet van hen is. Maar ook vertellen ze over de angst om op hun familieverleden afgerekend te worden en over de opluchting er eindelijk over te kunnen spreken.

Ongeveer tien procent van de Nederlandse bevolking heeft wel een familielid dat fout is geweest in de Tweede Wereldoorlog. In veel families wordt hierover gezwegen, vooral uit schaamte, maar ook uit verdriet. Vaak gaat dit zwijgen over van generatie op generatie. Op deze grootste zwarte bladzijde uit het verleden van Nederland rust nog steeds een zwaar taboe. En dat terwijl de oorlog al zeventig jaar achter ons ligt en de meeste foute Nederlanders inmiddels zijn overleden.

publicaties

Tv-uitzending Van Liempt

"Te gast in de tv-uitzending Van Liempt Live over de achtergrond van de boeken Porselein en Scherven:  Samen met schrijvers Marcel Rözer en Bas Kromhout."

Artikel Trouw

"Verdriet van een foute vader, link"