De engel en de adelaar
"Een filmische oorlogsroman en een schurend liefdesverhaal ineen"
Toen ik in 2010 met mijn gezin verhuisde naar een oud herenhuis aan de Zaan in Zaandam, bleek dat er een oorlogsgeschiedenis aan het huis verbonden zat. Een groep documentairemakers (Monumenten Spreken) stond op een dag op de stoep om filmopnames van het huis te maken. Zo kwam ik erachter dat het gezin dat er woonde tijdens de Tweede Wereldoorlog een Joods baby’tje had laten onderduiken, dat echter door de overbuurman (een NSB’er) werd verraden. De Joodse ouders van het baby’tje waren naar het buitenland gevlucht. Schrijver Hans van den Pol, een van de leden van Monumenten Spreken wist de Joodse ‘baby’ op te sporen en raakte onder de indruk van haar verhaal. Met Hans schreef ik de roman ‘De engel en de adelaar’, gebaseerd op deze Zaanse oorlogsgeschiedenis.
Engel en de adelaar
Mei 2005. Terwijl de voorbereidingen van hun vijfenzestigjarige huwelijksfeest in volle gang zijn, krijgen de ouders van Judy Simons ruzie. Vanaf dat moment weigert haar moeder te praten. Judy ontdekt dat dit zwijgen ligt in een vakantie in 1965. Ze start een zoektocht die haar leidt naar het Toplitzmeer in Stiermarken.
Mei 1940. De Oostenrijker Franz Pölzer vecht in de Tweede Wereldoorlog als SS-officier aan het front. Als gevolg van zware verwondingen wordt hij overgeplaatst naar een doorgangskamp in Mechelen, waar hij verliefd wordt op een Joodse gevangene. Na de oorlog keert Franz terug naar zijn dorp aan het Toplitzmeer in Stiermarken en probeert zijn oude leven weer op te pakken. Tot twintig jaar later een onverwachte ontmoeting zijn hele leven overhoophaalt.
2e druk: september 2015
3e druk: maart 2017
4e druk: november 2020
Volg De engel en de adelaar ook op Facebook: https://www.facebook.com/DeEngelendeAdelaar/
Recensie/interview NPO Radio 1 Een Vandaag:
'Een opmerkelijk schrijversduo met een bijzonder verhaal.'
Recensie boekenbijlage.nl - De engel en de adelaar is Boek van de week.
"'De engel en de adelaar schommelt per hoofdstuk van 2005 naar 1942 en verder, en wordt verteld uit drie verschillende perspectieven. De geschiedenis wordt gezien door de ogen van Franz, het heden ontdekken we door het verhaal van Judy, en de brieven van moeder Lea aan haar dochter Judy schetsen zo hier en daar een extra stukje context. De opbouw van het boek klopt hierdoor precies. (...) Zie voor de volledige recensie: Boekenbijlage.nl"
****-sterren-recensie Hebban
"'(...) mooie, rustige zinnen met af en toe prachtige symboliek. Deze som van schrijfstijl, verrassende wendingen en een goed zichtbaar uitgewerkt thema, maakt het een heerlijk te lezen roman.' Zie voor de volledige recensie: Hebban.nl "
Recensie NBD Biblion (Nederlandse Bibliotheken)
"'Toegankelijk, vlot geschreven, ontroerend verhaal over een onmogelijke liefde in oorlogstijd en de gevolgen daarvan. (...)' De volledige recensie staat onder de samenvatting bij Bol.com"