Lezing Porselein & Scherven:
‘Het laatste taboe van Nederland’
Regelmatig geef ik lezingen en boekbesprekingen over de achtergronden van mijn boeken Porselein , een verhaal over een NSB-verleden en Scherven , Nazaten van foute Nederlanders over hun familieverleden.
Inhoud lezing:
Sinds de publicatie van een groeiend aantal boeken over de foute kant van de Tweede Wereldoorlog, waaronder Porselein en Scherven van Bettina Drion, komt steeds vaker naar voren dat veel NSB-kinderen en kleinkinderen de behoefte voelen om hun soms levenslange zwijgen te doorbreken. Drion is zelf de kleindochter van een NSB’er die werd geëxecuteerd in Kamp Vught, twee dagen voor de bevrijding van Nederland. Pas toen ze 28 was, ontdekte zij wie haar grootvader was. Ze schreef haar roman op basis van documenten uit archieven
en de correspondentie van haar grootvader. Porselein is geen reconstructie, geen zoektocht naar de waarheid. Het is een roman over hoe de keuzes van één mens hun sporen kunnen achterlaten tot op de dag vandaag.
De lezing blijkt voor sommigen bij uitstek geschikt om op een veilige manier over hun veelal diep weg gestopte en zeer pijnlijke familieverleden te spreken, wat zeer bevrijdend is. Tijdens en na afloop van de lezing is er ruimte voor het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaringen en de mogelijkheid voor een gesprek over het schrijfproces en over het verrichten van archiefonderzoek naar familieleden.
Optredens o.a. bij de Open Universiteit, Studiecentrum Amsterdam; Nationaal Monument Kamp Vught (plus documentaire in permanente tentoonstelling Barak 1); Vereniging Passage; Stichting Werkgroep Herkenning; Spotlight in dialoog, Christelijke Hogeschool Windesheim, Zwolle; Brabants Historisch Informatiecentrum (plus documentaire); Agora Lettera, Amsterdam, Nationaal Archief, Den Haag (documentaire op CABR - afdeling Bijzondere Rechtspleging).
Lezing/boekbespreking 'De Engel en de Adelaar' - goed&fout in WOII'
Samen met mijn collega-schrijver Hans van den Pol geef ik lezingen en
boekbesprekingen door het hele land over de thema’s uit onze roman: het nuanceren van goed&fout in de oorlog en het zwijgen over oorlogstrauma’s.
Inhoud lezing:
Beide schrijvers zijn met hun roman uit hun comfortzone gekropen: zo heeft Hans van den Pol - kleinzoon van een militair die op de Grebbeberg tegen de Duitsers vocht en Joodse mensen hielp onderduiken - zich verdiept in de foute kant van de oorlog en heeft hij geschreven over de keuzes en daden van een SS'er en de gevolgen ervan. Drion, kleindochter van een geëxecuteerde NSB'er, heeft zich verdiept in de gevoelens van een joodse vrouw die als baby heeft ondergedoken. De onderduikmoeder werd verraden, maar zelf overleefde zij het en haar beide ouders,
die het land uit waren gevlucht, eveneens maar de gevolgen van de gebeurtenissen in de oorlog waren schrijnend. Hoewel de personages in De engel en de adelaar fictief zijn, is het verhaal gebaseerd op de geschiedenis die zich heeft afgespeeld in Bettina Drions woning aan de Zaan, waar de baby ondergedoken heeft gezeten. Hans van den Pol heeft meegewerkt aan een documentaire over deze oorlogsgeschiedenis.
Tijdens de lezing gaan de auteurs in op keuzes over goed en fout en de gevolgen ervan voor de nabestaanden. Zij trekken een parallel tussen het zwijgen van de Joodse eerste generatieslachtoffers en die van de foute kant. Ook lichten zij een tipje van de sluier op over de achtergronden van hun roman, het grensvlak tussen fictie en non-fictie, hun gezamenlijke schrijfproces en researchwerk. Na afloop is er gelegenheid tot een persoonlijk gesprek met de auteurs en het laten signeren van
boeken.
Optredens o.a. in De Nieuwe Bibliotheek en Open Universiteit Almere, 4 en 5 Comité Zaanstad, De week van het Zaanse Boek, Agora Lettera, Amsterdam, Gemeente Zeist, Sociëteit De Tweede Uitleg, Amsterdam, Boekwinkel Van der Vlist (met stadsdichter Gerhard Te Winkel), Nationaal Monument Kamp Amersfoort, Bruna Raalte, Bibliotheek Duiven, Boekhandel ’t Spui, voor het bevrijdingsfestival in Vlissingen.